Delicious

Delicious is een speciaal soort sociaal platform. Het is een zogenoemde ‘social bookmarking’ site. Op jouw eigen account kun je belangrijke links en websites opslaan zodat je deze nooit meer kwijt raakt.

Image

Vroeger sloeg je alle links die je niet kwijt wilde raken op in je favorieten. Nu gebeurd dat allemaal online. Op die manier zorg je ervoor dat je altijd al je favoriete websites, zo terug kunt vinden. Maar Delicious gaat nog een stapje verder en maakt het mogelijk om jouw lievelings- links te delen met andere Delicious gebruikers.
Daarbij is Delicious ook erg handig te gebruiken als een soort zoekmachine. Delicious kijkt naar hoe populair een link is en hierdoor kun je ervan uitgaan dat de minder goede weblinks er niet tussen staan (Wikipedia, 2014).

Heel gemakkelijk kun je jouw eigen links ordenen in onderwerpen. Zo maak ik bijvoorbeeld een tag aan voor online marketing, waar ik alle links die hier meer te maken hebben in zet. Zo heb ik al mijn links die met een bepaald onderwerp te maken hebben, snel terug gevonden.

Dat klinkt allemaal heel erg handig, toch is Delicious helemaal niet zo populair. Het is een aantal jaren geleden gekocht door Yahoo, en in die periode ging het steeds minder goed met Delicious. Tegenwoordig is Delicious van de bedenkers van Youtube: AVOS Systems. Gebruikers klagen er vaak over dat Delicious de lay-out van de site vaak verandert. Hierdoor moeten de gebruikers elke keer opnieuw weer wennen aan de nieuwe site.

Een tijd geleden maakte Delicious gebruik van ‘stacks’. Dit zijn plaatjes waarmee de door jou opgeslagen links nog overzichelijker en aantrekkelijker werden weergegeven. Helaas heeft Delicious de mogelijkheid van deze stacks weer verwijderd, wat erg jammer is omdat het visuele karakter van Delicious daarmee achterop loopt en het platform bij veel gebruikers minder populair zal worden. Dit is vooral erg jammer omdat het handig blijft om je links te bewaren en door het gebruiken van de tags, eventueel in combinatie met elkaar, zijn de links nog steeds goed vindbaar (Oevelen, 2014).

Lid worden van Delicious is gratis en de site is heel gemakkelijk in gebruik. Je voegt met een enkele klik een nieuwe link toe. Doordat alles op Delicious openbaar is (behalve als je aangeeft dat een link privé moet zijn) kun je ook weblinks van andere gebruikers bekijken waardoor je zelf meer informatie over een bepaald onderwerp kunt vinden (uba.uva, 2014).

Voor bedrijven kan Delicious een grote uitkomst zijn. Ik denk dat het platform vooral intern gebruikt kan worden. Op Delicious kun je namelijk ook groepen aanmaken. Als alle medewerkers in een bedrijf een account hebben op Delicious, kunnen zij heel gemakkelijk kennis delen door de websites die ze hebben gevonden, te delen. Je hoeft op die manier niet meer elke keer een mail te sturen met daarin de sites die je gevonden hebt.
Iedereen kan gewoon op elkaars Delicious pagina kijken en van daaruit meer over het onderwerp lezen (Delicious, 2014).
Maar je kunt met Delicious ook meer naamsbekendheid genereren voor je bedrijf (Siteoptimo, 2014). Dit doe je door weblinks die met jouw product te maken hebben, inclusief je eigen website, te delen. Mensen met interesse in een soortgelijk product, zien dan jouw links staan, en zullen waarschijnlijk op jouw website kijken.

Bronnen:

Delicious. (2014, 04 01). Retrieved from Delicious: https://delicious.com/
Oevelen, E. v. (2014, 04 01). Frankwatching. Retrieved from Frankwatching: http://www.frankwatching.com/archive/2012/04/03/het-nieuwe-visuele-bookmarken-delicious-pinterest-en-pearltrees/
Siteoptimo. (2014, 04 01). Retrieved from Siteoptimo: http://www.siteoptimo.com/wat-is/delicious
uba.uva. (2014, 04 01). Retrieved from uba.uva: http://uba.uva.nl/diensten/tools-en-apps/webtools-en-sociale-media/delicious.html
Wikipedia. (2014, 04 01). Retrieved from Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Delicious

Advertisements

2 comments

  1. Dag Laura,

    de stacks van Delicious waar ik het in mijn Frankwatching artikel over had zijn helaas al weer verleden tijd. Het visuele karakter van Delicious loopt daarmee weer achterop. Om die reden zal het niet snel populair worden bij een grote groep gebruikers.
    Dat is jammer, want de functionaliteit van bewaren en beschrijven van links blijft erg handig. De bewaarde links zijn goed doorzoekbaar door te filteren op tags, eventueel in combinatie met elkaar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s